Inundațiile care au lovit Spania s-au transformat, din nefericire, în cea mai mare tragedie a țării din ultimii 30 de ani, comparabilă cu cea din anul 1973, atunci când 300 de oameni și-au pierdut viața. Acum, mai mult de 200 de persoane au murit, alte mii au fost date dispărute, iar viața a zeci de mii de familii a fost complet bulversată. Pentru Nicușor Dan, însă, aceste inundații catastrofale din Spania nu au reprezentat, din păcate, decât un motiv suplimentar pentru a se transforma în specialistul care ar fi avut o soluție neașteptată chiar și pentru drama din Peninsula Iberică.
Nicușor Dan demonstrează, o dată în plus, că este insensibil la suferința unor oameni crunt loviți de o descătușare mortală a naturii – are toată „considerația” pentru victimele inundațiilor și pentru familii, nu „compasiunea” – și trece cu o lejeritate șocantă la lupta sa permanentă cu unele instituții ale statului care nu-i aplaudă toate propunerile urbanistice.
Solul ar trebui păstrat „natural”, a mai scris Nicușor Dan, transformând tragedia din Spania într-o nouă etapă a „războiului” pe care îl duce la nivel urbanistic.
„Cu toată considerația pentru victimele din Spania și pentru familiile lor, vreau să atrag atenția asupra unui fenomen care ne privește direct.
Planurile urbanistice prevăd pentru fiecare teren construit o suprafață de spațiu verde la sol, care permite scurgerea naturală a apei în pământ. Prevederile sunt încălcate sistematic de autorizațiile de construire (Agenția pentru Protecția Mediului închide ochii și la asta, de Inspectoratul în Stat în Construcții și Prefect nu mai vorbesc).
Niciodată sistemele de canalizare nu vor putea prelua cantități de apă excepționale în timp scurt, cum a fost în Spania, de aceea e important sa păstrăm sol natural care să absoarbă apa”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
După ce Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și-a prezentat public ideile urbanistice, comentariile internauților nu au lipsit. Mulți dintre aceștia l-au „taxat” rapid pe edil, atrăgându-i atenția că o astfel de tragedie nu poate fi folosită în scop politic, ca o trambulină destinată a „demonstra” că Nicușor Dan are soluții pentru orice problemă.
Un alt cititor al postării lui Nicușor Dan, șocat de modul în care acesta a folosit tragedia din Spania pentru a-și promova „soluțiile”, a conchis că „organizațiile internaționale ar trebui să se sesizeze la astfel de postări”.
„Bună ziua, dl. Nicușor Dan, cu tot respectul, în astfel de momente ale unei comunități trebuie să acționăm și să ajutăm cu tot ce putem, în loc să ne folosim de subiect (Breaking News) pentru a face view-uri pentru o altă temă!
A folosi un fenomen extrem și dezastrul natural abătut asupra unei zone urbane pentru a continua a susține o ideologie ce NU este în acord cu dezvoltarea urbană este o lipsă de respect la adresa comunității dvs.
Cum v-ați fi simțit dacă, în locul dvs., primarul din Valencia, în serile de după 30.10.2015 (n.red. – an în care România a fost afectată de inundații), făcea o astfel de postare? «Cu toată considerația, dar…?!?» Marea majoritate a strategiilor urbane din capitalele europene (vă rugăm să ne transmiteți dacă Bucureștiul are una aprobată prin HCGMB) fac referire la utilizarea spațiilor verzi PUBLICE cu sol care poate prelua în cazul unor astfel de situații de urgență!
Aș suferi o vizită de studiu la Valencia pentru a vedea numeroasele spații verzi publice, inclusiv axa verde care traversează orașul. Bucureștenii așteaptă un parc de minim 10 ha. Înțelesesem că sunteți interesat de înlocuirea conductelor, dar ceva legat de extinderea celor pentru apele pluviale NU pare să fie în viziunea dvs.
Organizațiile internaționale ar trebui să se sesizeze la astfel de postări”, a concluzionat Vlad Nour în reacția lui la postarea primarului Nicușor Dan.
Unul dintre cei care au citit postarea uluitoare a lui Nicușor Dan a tras, la rândul său, un semnal de alarmă și a punctat că drama oamenilor din Valencia este, pentru edilul Capitalei, doar un prilej pentru a continua campania electorală.
„Oameni buni… oare pe ce planetă trăim dacă drama oamenilor din Valencia devine exemplu pentru a continua campania electorală a domnului primar reales?
Chiar ne pierdem orice urmă de logică? 440 l/mp este o cantitate de apă care nu poate fi absorbită de solul natural și dacă nu exista nici măcar 1 mp de construcție… Mi se pare strigător la cer faptul că suntem considerați absolut idioți de către dl primar daca vine cu asemenea exemple… credeam că este de bună credință în ceea ce vrea să facă pentru București până la acest exemplu.
Faptul că folosește în scop electoral drama de la Valencia, crezându-ne absolut idioți pe toți, mă face să îmi pun foarte mari semne de întrebare în legătură cu buna credință a domnului primar Nicușor Dan… Se comportă exact că toți ceilalți politicieni care încearcă o manipulare ieftină în scop pur electoral, sfidând orice logică a bunului simț. La Galați era spațiu verde cât vezi cu ochii și a fost dezastru…
Domnule primar cred că ar trebui să mergeți la Valencia ca să le explicați ce trebuie făcut, să nu mai fie probleme, familiilor victimelor de acolo”, a comentat Dan Stamate.
Comentariile au continuat, au fost și unii internauți care i-au ținut partea edilului, încă nu au lipsit nici ironiile la adresa soluției propuse de Nicușor Dan și nici reproșurile dure.
Nicușor Dan a fost îndemnat să mai „studieze” această problemă și i s-a transmis, suplimentar, că nu face altceva decât să evidențieze ideea sa „fixă”, respectiv blocarea autorizațiilor de construire, iar pentru a-și atinge scopul, se „agață de o tragedie”.
„Cu toată considerația, au fost torente de apă după versanți, dealuri, în 30 min ajunge apa la 2 m, nu are nicio legătură cu spațiile verzi de lângă casă… Apele alea au trecut peste hectare întregi de pământ… care pe logica dvs ar fi putut fi scursă în pământ… încercati prin orice mod să evidențiați o singură idee, una, dar fixă… blocare autorizații cu orice chip”, a scris și Christian Pelecudi, după ce a citit postarea lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Foto colaj inundații – Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: